Άνεργοι που έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερα από 4 χρόνια -κάτι που θα προκύψει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ- γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% (ενδεχομένως και άνω του 80%) αλλά και γονείς με τουλάχιστον τέσσερα παιδιά -δύσκολα θα ενσωματωθούν και οι τρίτεκνοι- θα είναι οι δικαιούχοι του έκτακτου μερίσματος. Ακόμη και αυτές οι τρεις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αριθμούν πολύ περισσότερους από 200.000 δικαιούχους. Έτσι, για να περιοριστούμε το όριο που έθεσε ο πρωθυπουργός, θα μπουν -μεταξύ άλλων- και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ενώ απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών.

Στην ομιλία του την Κυριακή ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών. Προσδιόρισε τον αριθμό των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος σε περίπου 200.000. Tα περίπου 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν έως και 1.000 ευρώ μετρητά πριν τα Χριστούγεννα.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι πιο αδύναμοι από τους μακροχρόνια άνεργους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε σύνολο 805.000 ανέργων, το 70,8%, δηλαδή 570.000, είναι μακροχρόνια άνεργοι. (πάνω από 12 μήνες). Από αυτούς, οι 280.000 είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από τέσσερα χρόνια.

Οι πολύτεκνες οικογένειες: Την προηγούμενη χρονιά υποβλήθηκαν 27.304 φορολογικές δηλώσεις από πολύτεκνες οικογένειες, με συνολικά 12.232 νοικοκυριά να δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ. Εξ’ αυτών οι 10.096 οικογένειες έχουν 4 παιδιά, 2.161 οικογένειες 5 και 975 οικογένειες είμαι με 6 παιδιά και πάνω.

Όσο για το κοινωνικό μέρισμα στις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ. Σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ήταν συνολικά 25.801. Το σύνολο της προβλεπόμενης μείωσης φόρου εισοδήματος γι’ αυτές τις οικογένειες, δεν ξεπέρασε τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 205 ευρώ για κάθε περίπτωση.

To τελικό ποσό που θα διατεθεί, θα κριθεί μέσα στις επόμενες ώρες και αφού πάρει το οικονομικό επιτελείο στα χέρια του τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή, μέχρι στιγμής έχει ήδη διατεθεί στους πολίτες «υπερπλεόνασμα» της τάξεως των 472 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει διανεμηθεί ως εξής:

  1. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είχε δημοσιονομικό κόστος 205 εκατ. ευρώ (σ.σ συνολικά ήταν πάνω από 500 εκατ. ευρώ αλλά η μισή μείωση είχε ήδη ληφθεί υπόψη από την προηγούμενη κυβέρνηση στον προϋπολογισμό).
  2. Η εμπροσθοβαρής καταβολής του επιδόματος θέρμανση –η οποία θα καλυφθεί και αυτή από το υπερπλεόνασμα- ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ
  3. Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις (από το 100% στο 95%) μέσα στο 2019, θα απαιτήσει διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ύψους 138 εκατ. ευρώ.
  4. Η κάλυψη των δαπανών προμήθειας καυσίμων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η επιχορήγηση των νοσοκομείων για ην αντιμετώπιση δαπανών άμεσου χαρακτήρα, η επιχορήγηση του ΟΑΣΘ για λειτουργικές δαπάνες και κάλυψη ληξιπρόθεσμων δαπανών χρειάστηκε χώρο 61 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να διατεθούν 15 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας αλλά και περίπου 150 εκατ. ευρώ που είναι το απαιτούμενο ποσό για την εξόφληση παλαιών οφειλών Υπηρεσιών κοινωνικής Ωφέλειας της ΔΕΗ. Αυτή η κίνηση είναι αναγκαία για τη διάσωση της ΔΕΗ όπως είπε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας. Έτσι, το «δεσμευμένο» από το πρωτογενές υπερπλεόνασμα ποσό, ανέρχεται μέχρι τώρα στα 637 εκατ. ευρώ όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών. Από εκεί και πέρα, το ποσό που θα διανεμηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι το ποσό που θα απομείνει αφού διακρατηθούν και περίπου 150-200 εκατ. ευρώ ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Πηγή: fpress.gr