Διπλή περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας 5ετίας ή και 10ετίας, ανάλογα με την περίπτωση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κλείσει τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του 2020.
Επιστρέφει έτσι, σε παλαιές και δοκιμασμένες μεθόδους, με τις οποίες επιβραβεύονται οι φοροφυγάδες, εκβιάζονται οι συνεπείς φορολογούμενοι, που δεν θέλουν μπλεξίματα με την Εφορία και το δημόσιο αντλεί πρόσκαιρα φορολογικά έσοδα.
Η σχετική πρόταση διατυπώθηκε στην τρόικα, η οποία την απέρριψε, για λόγους αρχής, αλλά κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί έστω και με «μονομερή ενέργεια». Ο λόγος είναι ότι μπορεί να αποδώσει έσοδα ύψους, άνω του 1 δισ. ευρώ και να κλείσει με άνεση το δημοσιονομικό κενό του 2020, που «βλέπουν» οι θεσμοί.
Η τελευταία περαίωση έγινε το 2010, στην αρχή του πρώτου μνημονίου και είχε αποδώσει έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της εντολής της πολιτικής ηγεσίας να βρουν νέες πηγές εσόδων για τον δοκιμαζόμενο προϋπολογισμό του 2020, πρότειναν μεταξύ των άλλων μέτρων και την περαίωση των εκκρεμών ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, η οποία μάλιστα θα είναι διπλή, καθώς θα αφορά:
- Τις υποθέσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δεν έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν παραγραφεί.
- Τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμεί η εκδίκασή τους στα φορολογικά δικαστήρια.
Σε ότι αφορά στις φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες οι υπόχρεοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια αλλά καθυστερεί η εκδίκασή τους, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 80.000 και είναι μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος.
Στους συγκεκριμένους φορολογούμενους θα τους παρασχεθεί η δυνατότητα να παραιτηθούν από τη δίκη καταβάλλοντας ένα ποσοστό του αρχικού φόρου που βεβαιώθηκε, περίπου στο 40-50%.
Για τους υπόλοιπους ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις, θα εφαρμοστεί το παλαιό σύστημα. Ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων και το ύψος του τζίρου θα καλούνται να πληρώσουν ένα ποσό για κάθε χρήση, που είναι ανέλεγκτη και θα απαλλάσσονται από τον φορολογικό έλεγχο.
Βέβαια η απαλλαγή, δεν θα είναι οριστική και αμετάκλητη, καθώς εάν η Εφορία βρει στοιχεία που αποδεικνύουν φοροδιαφυγή, τότε η υπόθεση ξανανοίγει.
Η περαίωση, εφόσον βέβαια λάβει το πράσινο φως των δανειστών, θα αφορά υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν παραγραφεί. Εδώ όμως, ανακύπτει ένα άλλο ερώτημα, για το ποιες υποθέσεις έχουν παραγραφεί και ποιες όχι.
Αν η ρύθμιση υλοποιηθεί εντός του 2019 θα πιάσει τις υποθέσεις από τη χρήση 2013 και μετά. Αν υλοποιηθεί το 2020, θα αφορά στις υποθέσεις από το 2014 και μετά, καθώς ισχύει η γενική αρχή της πενταετίας.
Όμως, θα μπορούν να μπούν στην περαίωση και φορολογούμενοι που έχουν μεγαλύτερης «ηλικίας» φορολογικές υποθέσεις, πέραν της πενταετίας, καθώς οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές για δέκα χρόνια αν υπάρχουν και βρεθούν συμπληρωματικά στοιχεία που αποδεικνύουν φοροδιαφυγή. Έτσι θα μπορούν να ενταχθούν υποθέσεις του 2008 ή του 2009 και εντεύθεν, ανάλογα με το χρόνο υλοποίησης της ρύθμισης.
Πηγή: sofokleousin